Om de buikspieren goed aan te kunnen pakken is vooral voor gevorderden vaak nodig om oefeningen te doen met meer dan alleen het eigen lichaamsgewicht. Veel sportscholen hebben een buikspierapparaat met gewichten, het nadeel hiervan is dat je beweging vast staat, en dat is niet optimaal. Door te crunchen met een kabel kun je het gewicht opvoeren, maar blijft de beweging toch vrij.

Buikspieren oefening - crunch met kabel - afbeelding

Kabel crunch uitvoering

  1. Bevestig het dikke touwhandvat aan de kabelmachine en zet de pulley op de hoogste stand. Ga geknield voor de machine zitten, met je gezicht van de machine af. Pak het touwhandvat stevig vast, je kunt het touw in je nek leggen of net boven je hoofd houden. Zit goed rechtop met je kin van je borst. Dit is je startpositie.
  2. Zonder je armen te strekken of te buigen buig je je lichaam naar voren, door je buikspieren aan te spannen. Je probeert als het waren je ribbenkast naar je heupen te brengen. Wanneer je beneden bent even vasthouden en je buikspieren zo hard aanknijpen als je kunt.
  3. Laat jezelf dan weer gecontroleerd omhoog komen de volgende herhaling.

Start met sets van 10 herhaling met en bouw het gewicht langzaam op.

Kabel crunch trainingstips

  • Adem uit wanneer je naar beneden gaat, blaas stevig uit wanneer je beneden zo hard mogelijk je buikspieren knijpt, adem rustig in wanneer je weer omhoog komt.
  • Houd je kin van je borst, span bewust je buik aan en houd je navel in. Probeer de rest van je lichaam te ontspannen.
  • Voer de beweging gecontroleerd uit, laat jezelf niet overeind schieten.

 

Gerelateerde oefeningen

Buikspier oefeningen - vlinder crunch - thumbVlinder crunch

halfgevorderd

Buikspier oefeningen - crunch achteroverhellend - thumbCrunch achterover

halfgevorderd

Buikspier oefeningen - crunch bal werpen - thumbCrunch met gooien

gevorderd

< terug naar BUIK