RUG-034 - Rug oefeningen - dumbbell deadlift

De Dumbell Deadift is een dynamische oefening die zorgt voor opbouw van kracht in je onderrug, maar ook je schouders, core en onderlichaam. Het is dus eigenlijk een full-body workout. Wanneer je voor het eerst begint met deadliften is het gebruik van dumbbells erg behulpzaam omdat je dan een heel licht gewicht kan pakken om te wennen aan de beweging. Maar het gebruik van dumbbells heeft ook het voordeel dat je bewegingsbereik groter is, waardoor je meer vezels aanspreekt.

Pak twee dumbbells uit het rek en houd ze vast met een overhandse grip (knokkels naar voren) met je handpalmen richting je lichaam. Buig naar voren vanuit je heupen, waarbij je heel licht je knieën buigt. Breng de dumbbells langzaam en gecontroleerd richting de grond, laat je rug niet buigen. Span je core en onderrug aan en til de dumbbells terug naar de startpositie voor de volgende herhaling.

Deadlifts zijn zeer effectief.. Begin je net met deadlifts, bouw dan rustig op, neem echt de tijd om de beweging goed uit te leren voeren. Houd je rug kaasrecht de gehele oefening, onnodig buigen van je onderrug wil je niet, vooral niet wanneer je zwaardere gewichten begin te gebruiken. Houd je nek in lijn met de rest van je lichaam, en voorkom dat je je hoofd achterover buigt. Zorg ervoor dat je je dumbbells dicht bij je lichaam houdt.

Doe sets van 8-15 herhalingen
Je kunt zware sets van 3-5 herhalingen voor een effectieve krachttrainen (gevorderden)

< terug naar Rug | volgende >

[hr style=solid-line margin_top=0 margin_bottom=0]
Dead-lift variaties voor de onderrug:
> Dumbbell dead-lift | Halfgevorderden/gevorderden
 Neutrale dead-lift | Gevorderden
 Roemeense dead-lift | Gevorderden
[hr style=solid-line margin_top=1 margin_bottom=1]

< Terug naar RUG