Zittend zijwaarts schouders heffen (side leteral raises) met dumbbells is een effectieve fitness oefening voor goed ontwikkelde schouders. Met deze oefening spreek je de zijkant van de schouders aan, wat bijdraagt aan kracht en volume. De oefening zittend uitvoeren helpt om de schouders nog meer te isoleren.

Fitness oefeningen schouders - zittend zijwaarts dumbbell heffen

Uitvoering zijwaarts dumbbell heffen

  1. Pak twee dumbbells en ga recht op een bankje zitten, met je voeten stevig op de grond. Houd de dumbbells naast je, met een neutrale greep (handpalmen naar elkaar toe, duimen aan de voorkant). Houd je armen gestrekt, met je ellebogen licht gebogen. Til de dumbbells en klein stukje van je zij vandaan zodat je de spanning op je schouders voelt, dit is je startpositie.
  2. Til dan de dumbbels in een zo groot mogelijke boog omhoog door de buitenkant van je schouders aan te spannen. Ga door tot de dumbbells ongeveer op schouder hoogte zijn. Voorkom dat je polsen hoger dan je ellebogen komen.
  3. Houd bovenaan heel even vast en laat dumbbells dan weer langzaam zakken naar de startpositie voor de volgende herhaling. Voorkom dat de dumbbels tussen de herhalingen tegen je zij komen. Adem uit omhoog, en in naar beneden.

Doe 2-3 sets van 10-15 herhalingen, of zoveel als in je schema past.

Trainingstips zijwaarts dumbbell heffen

  • Dit is een effectieve oefening, maar alleen wanneer de uitvoering goed is. Gebruik altijd een licht gewicht en focus je bewust op het strekken en aanspannen van je schouders.
  • Zorg ervoor dat je de oefening altijd langzaam en gecontroleerd uitvoert; ga niet slingeren en gooien.
  • Let er echt op dat je polsen niet boven je ellebogen komen, dan haal je namelijk de spanning van de zijkant van je schouder. Het helpt om je handen licht naar voren te buigen alsof je water uit een beker giet.
  • Houd je buikspieren aangespannen en je rug recht.

 

Gerelateerde oefeningen

Fitness oefeningen schouders - afwisselend dumbbell heffen - thumbAfwisselend delta heffen

halfgevorderd

< terug naar SCHOUDERS