Water is noodzakelijk voor alles wat leeft. Gehydrateerd blijven is dan ook het aller belangrijkste voor je lichaam, om goed te kunnen functioneren. Daarom is het vanzelfsprekend dat het belangrijk is om de hele dag water te drinken. Iedereen weet dit eigenlijk, maar toch kan het belang niet genoeg worden onderstreept. Daarom zetten we hier nog een keer op een rijtje waarom het zo belangrijk is. We zullen kijken hoeveel water je eigenlijk moet drinken per dag en we geve tips om jezelf te verzekeren dat je genoeg binnenkrijgt.

Waarom is water zo belangrijk?

Water is van belang bij iedere functie in het lichaam. Zonder water werken je hersenen niet optimaal, kunnen je darmen je voeding niet goed verteren, en kunnen eigenlijk al je organen en spieren niet optimaal hun werk verrichten. Zoals je weet, bestaat je lichaam voor twee derde uit water. Dehydratie heeft dus invloed op alles wat je doet. Wanneer je niet voldoende drinkt loop je risico op allerlei vervelende problemen, zoals een slechte concentratie, vermoeidheid, spierkrampen, slechte huid en buikpijn, en op een langere termijn zelfs serieuze gezondheidsproblemen.

Water is essentieel voor de gezondheid van je huid

Water is van belang voor het afvoeren van afval stoffen. Veel problemen met de huid komen van binnenaf, en hebben te maken met het ophopen van bepaalde stoffen. Veel water drinken helpt om die stoffen af te voeren. Je huid heeft zijn elasticiteit te danken aan water. Voldoende drinken zal in de meeste gevallen dus veel meer voor je huid doen, dan allerlei dure zalfjes.

Gezondere spijsverteringssysteem

Water speelt een cruciale rol in de werking van je spijsvertering. Wanneer je niet voldoende drinkt kan de zuurtegraad in je maag van slag raken en zal je maag niet in staat zijn je voeding op de juiste manier te transporteren. Niet voldoende drinken kan zo zorgen voor problemen met maagzuur, verstopping en buikkrampen. Voldoende drinken zorgt er ervoor dat je darmen en maag zichzelf goed kunnen reguleren, en leidt zodoende tot een gezond en goed functionerend spijsverteringssysteem.

Water drinken helpt om af te vallen

Wanneer je niet voldoende water drinkt, zal je lichaam erom vragen: je krijgt dorst. Maar het seintje voor dorst en honger blijken niet altijd even goed te onderscheiden te zijn door je hersenen. Soms voel je je dus hongerig, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt. Zo komt het dat je onevenredig honger kunt hebben wanneer je weinig drinkt, en daarom snel te veel zult eten. Tel hier je half werkende gedehydreerde spijsverteringssysteem bij op, en je snapt snel genoeg waarom water drinken zo belangrijk is om op een gezond gewicht te blijven.

Belang van water bij trainen

Vaak ben je je niet bewust van het enorme effect dat water heeft op je sport prestaties. Zelfs al wanneer je hydratatieniveau een klein beetje te laag is kan dit leiden tot duidelijk slechtere prestaties. Water speelt een cruciale rol bij de processen in je spieren. Allereerst is water nodig om voedingsstoffen te transporteren naar je spieren. Zonder water hebben je spieren geen beschikking over elekrolyten, waardoor ze niet optimaal kunnen presteren. Bij grotere tekorten leidt dit tot spierkrampen, omdat er niet genoeg calcium in je spieren komt. Omdat je spieren aangestuurd worden door zenuwen, die afhankelijk zijn van water en een goede elektrolyten balans, zal je spiercontrole en spierkracht afnemen naarmate je minder gehydrateerd bent. Verder heeft water een belangrijk rol bij het vormen van eiwitstructuren, en zodoende dus het opbouwen van spieren. Hydratatie is dus van essentieel belang om  goed te presteren in de sportschool en voor het opbouwen van spiermassa.

Hoeveel water heb je nodig per dag?

Hoeveel water je nodig hebt per dag hangt af van allerlei factoren zoals activiteitsniveau, gewicht, geslacht, lichaamsbouw, leeftijd en luchtvochtigheid. De gemiddelde richtlijn wordt vaak vastgesteld op 1,6 liter (ongeveer 8 glazen) voor vrouwen en 2 liter (ongeveer 10 glazen) voor mannen. Deze richtlijn is echter opgesteld voor een gemiddeld persoon, dus als je veel traint zal je behoefte een stuk hoger liggen. Wanneer je intensief een uur sport verlies je namelijk als snel 1 tot 2 liter vocht door transpiratie, die aangevuld moet worden. Je behoefte zou dan dus al stijgen naar 3-4 liter. Bovendien eet je als sporter vaak veel meer, waardoor ook weer meer water nodig is voor je spijsvertering. Vooral bij het afbreken van eiwitten, en bijvoorbeeld bij het gebruik van bepaalde supplementen (denk bijvoorbeeld aan creatine), stijgt je behoefte aan water.

Voor sporters wordt daarom vaak een andere richtlijn aanbevolen: drink een glas water (200-250ml) ieder uur dat je wakker bent, en 1 tot 2 liter water tijdens een workout. Zo kom je op zo’n 3 liter op een rustdag en 4-5 liter op een trainingsdag. Uiteraard is dit nog steeds een richtlijn, en blijft de behoefte verschillen per persoon en situatie.

Maar geeft je lichaam dan niet vanzelf aan hoeveel water je nodig hebt? Dorst is natuurlijk een duidelijk indicatie dat je lichaam water nodig heeft, maar dan ben je vaak al ver gedehydrateerd. Afhankelijk van de mate van dehydratatie kan het dan tot wel een paar dagen duren voordat de vochtbalans in je lichaam weer volledig hersteld is. Daarom is het dus belangrijk dat je constant water drinkt, en niet pas wanneer je dorst krijgt.

Tips om genoeg te drinken

Water kun je uit verschillende bronnen halen. Uiteraard uit andere dranken dan water, zoals melk. Maar ook uit voedsel: vooral groenten zoals komkommer en tomaat zitten vol water, en uiteraard de meeste fruitsoorten. Maar soms is het lastig om voldoende binnen te krijgen, meestal omdat je het gewoonweg vergeet. Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen om beter je vocht op peil te gaan houden.

Tip 1 begin je dag meteen goed

Tijdens je slaap drink je 8 uur lang niet, en verlies je veel vocht. Je wordt dus eigenlijk gedehydrateerd wakker. Het is daarom goed om ‘s ochtends je tekorten weer aan te vullen. Begin je dag met minimaal een halve liter water. Zo start je goed gehydrateerd, en ben je ook meteen al op ongeveer een kwart van je richtlijn. Je kunt de halve liter interessanter maken door er verse citroensap bij te doen, of er groene thee van te zetten.

Tip 2 gebruik grotere glazen

Zoals sommige mensen aanbevelen om kleinere borden te gebruiken zodat je minder eten opschept, is het aan te bevelen grotere glazen te gebruiken zodat je sneller meer drinkt.  Ze zijn bovendien praktischer, omdat je minder vaak naar de kraan hoeft, en stimuleren zo ook om meer te drinken. De Xenos verkoopt bijvoorbeeld deze 700ml glazen. Drink ‘s ochtends één van deze joekels leeg en je heb tip 1 ook meteen gehad. Die grote dingen zijn trouwens ook erg handig voor je smoothy.

Tip 3 zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt

Dit is een erg voor de hand liggende tip, maar het werkt gewoon. Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt, of voor je hebt staan. Schaf een goede drinkfles aan, en maak er een gewoonte van deze altijd mee te nemen. Zet hem op je werk bijvoorbeeld op het bureau. Zo is de kans groter dat je het geregeld pakt en de hele dag door blijft drinken. Het is trouwens aan te bevelen om voor een stalen drinkfles te gaan. Je water zal dan stukken beter smaken dan uit een plastic fles. De Mizu M8 800ml is een aanrader, gemaakt van hoge kwaliteit RVS, met een mooie afwerking en een goede dop. Te koop bij de Bever sport.

Tip 4 drink voor, tijdens en na je workout

Zoals eerder gezegd is water drinken enorm belangrijk voor je sportprestaties. Drink daarom voldoende voor je workout, zodat je met een goede reserve begint. Probeer ook tijdens je workout zoveel mogelijk te blijven drinken, neem dus altijd een drinkfles mee naar de sportschool. Wanneer je lichaam hard werkt heeft het veel water nodig, bovendien verlies je veel vocht door het zweten. Drink daarom ook weer naar je workout, zodat je goed je tekorten bijvult.