Goed slapen is enorm belangrijk, vooral wanneer je veel en zwaar traint: in je slaap herstelt je lichaam en ‘s nacht groeien je spieren.  Onlangs was nog in het nieuws dat Nederlanders slecht slapen, 49 procent van de bevolking blijkt met slaapproblemen te maken te hebben. Misschien slaap je zelf heel prima, maar voor de keren dat je slecht in slaap komt vind je hieronder de beste manieren om snel in dromenland te zijn. Vergeet schaapjes tellen,  hieronder tips die echt werken.

1. Geen TV, Computer of telefoon voor het slapen

Even lekker lui de TV in de slaapkamer aan, of nog snel wat updates op je telefoon checken, we doen het allemaal wel eens. Het staren naar een felle lichtbron tot diep in de nacht zorgt er echter ervoor dat de afgifte van Melatonine in je lichaam wordt verstoort, een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt om goed in slaap te kunnen vallen. Een uur voor het slapen gaan dus lekker uit die TV, zet je telefoon op vliegtuigstand en klap je laptop dicht. Pak bijvoorbeeld eens een boek en ga lekker lezen met een klein lampje, dit verstoort de Melatonine afgifte namelijk niet.

2. Neem een ijsdouche of ijsbad

Lig je zomers te draaien en te zweten in je bed? Ga eruit en spring onder de douche met de kraan helemaal naar rechts. De kou werkt enorm verdovend op je lichaam en wanneer je daarna je bed in springt ben je zo weg. Het nemen van een ijsdouche of ijsbad is een workout opzich, vooral de eerste paar keer is echt afzien. Maar je ruilt je bezwete plakkerige lakens na zo’n ijskoude douche in voor een warm welkom bed. Bovendien is een ijsdouche bijzonder gezond en is het een effectieve remedie tegen spierpijn, je spieren worden namelijk volledig doorbloed.

3. Drink een kop valeriaan of kamille thee

Het drinken van een kopje thee voor het slapen helpt om tot rust te komen.. Van valeriaan is aangetoond dat het de slaap bevorderd. Pickwick heeft bijvoorbeeld ‘Slaap Lekker’ thee, wat valeriaan bevat. Drink een kopje een half uur voor het slapen gaan. Laat het zakje minimaal 5 minuten in de thee zitten zodat de valeriaan goed intrekt. Om gewenning te voorkomen is het verstandig om af te wissel met bijvoorbeeld  kamille thee. Je kunt valeriaan ook in pil vorm krijgen voor als je niet van thee houdt, maar het genieten van een warme kop thee helpt extra ontspannen.

5 tips om beter in slaap te komen - afbeelding1

Zorg er in ieder geval voor dat je ‘s avond geen koffie meer drinkt of thee die Theïne bevat (zoals Earl Grey of Engelse thee) en probeer alcohol voor het slapen zoveel mogelijk te vermijden. Alhoewel je met drank soms sneller in slaap komt, en vaak lang kunt slapen, zal de hoeveelheid REM slaap (Rapid Eye Movement, waarbij je het diepst in slaap bent) sterk afnemen door het drinken van alcohol. En bij slapen gaat het niet om de de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Daarom dat het bij een flinke kater vaak voelt alsof je de hele nacht niet geslapen hebt.

4. Ga een rondje wandelen

Je moet er wat tijd voor vrij maken, maar een kleine buitenwandeling van een halfuurtje voor het slapen helpt om je hoofd leeg te maken en je lichaam tot rust te brengen. Het bed instappen met een helder hoofd scheelt een hoop gedraai. Mensen die de hond ‘s avonds uitlaten zullen bijvoorbeeld dus vaak beter slapen. Pak je iPod, zet een lekker muziekje op en loop even een blokje om. Dit heeft ook te maken met de zuurstof, je hersenen werken ‘s nachts overuren om alle informatie te verwerken, en daar heeft het zuurstof bij nodig, zorg er daarom ook voor dat je altijd een raam open hebt staan.

5. Vul je magnesium tekorten bij

Wanneer je veel en hard traint, maar ook door stress of werk waarbij je veel staat, kun je te veel spanning in je spieren hebben. Je kent het wel, ‘s avonds met die loodzware benen de trap op lopen, vooral op benendag! Magnesium is een cruciaal mineraal voor je lichaam die een grote rol speelt bij die spanning in je spieren. Neem 200-400mg minimaal een half uur voor het slapen. Er zijn verschillende soorten magnesium. De meest gebruikte vorm is Magnesium Citraat, dit is een vorm die beter door je lichaam op te nemen is, zodat je geen problemen krijg met je spijsvertering. Probeer bijvoorbeeld deze van Now Foods.

Wanneer je kampt met slaapproblemen probeer dan een van deze bovenste tips, of probeer ze allemaal en zie welke het beste werkt voor jou. De hiervoor genoemde tips hebben zich bewezen, maar er blijven nachten dat je jezelf maar niet in dromenland krijgt. Als niets meer helpt, dan is er vaak maar één remedie: je niet druk maken dat je een nacht slecht slaapt. Stom genoeg is je best doen om in slaap te komen vaak juist precies wat je wakker houdt. Soms helpt het om daarom tegen jezelf te zeggen: ‘jammer dat ik een nachtje niet goed slaap, morgen weer een nacht..’ Zo maak je het draaien in ieder geval minder onaangenaam, en soms ben je dan zelfs vertrokken voordat je erg in had. Weltrusten.